Press Enter / Return to begin your search.

Podcastaflevering #1: adios fast fashion, zei ik 6 jaren geleden

Wil jij ook stap voor stap bouwen aan een bewuste garderobe? Met mijn podcast “Missie Duurzame Kledingkast” neem ik je mee naar het prille begin van mijn persoonlijke modmissie, geef ik je inzicht in mijn hoofd en in de kledingwereld én overspoel ik je met praktische tips. Want 6 jaren geleden maakte ik een gedreven beslissing: ik zou nooit meer fast fashion kopen. In deze allereerste aflevering vertel ik je over de aanloop en de uiteindelijke trigger die me volledig overtuigde.

Ben je Spotify gebruiker? Hier beluister je de aflevering:

Ben je Apple Podcasts gebruiker? Hier beluister je de aflevering:

Shownotes

In deze eerste aflevering ga ik terug in de tijd. Zo leer je me niet alleen beter kennen, je ontdekt ook waarom ik destijds 36 gratis shampoos op één jaar tijd kreeg en wat de precieze trigger was om nooit meer fast fashion te kopen. Intussen duurt mijn duurzame modemissie al 6 jaren en heb ik het met vallen en opstaan beleefd. Voor elk van die 6 jaren, geef ik je graag 1 gouden les zodat jij zelf kunt bouwen aan je eigen verantwoorde garderobe.

1. Neem eens een half uur de tijd om stil te staan bij je huidige garderobe. 

Vraag jezelf af of je blij bent met je kleding, welk gevoel je garderobe bij je oproept, of er items zijn die je mist, wat je grootste miskoop tot nu toe was en waarom,  … En pen je antwoorden neer. Na dit moment van reflectie kom je ongetwijfeld al tot fijne inzichten.

2. Weet dat niet iedereen dezelfde invulling geeft aan ‘duurzame kleding’

Uiteraard zijn er vaststaande feiten waar je niet omheen kunt, maar er zijn evenwel variabelen die je zelf kunt invullen. Onderzoek welke elementen voor jou van belang zijn: zijn het eco-vriendelijke materialen? Een eerlijke productie? Lokale productie? Een positieve sociale impact in het productieland? Is het vegan keuzes maken? Misschien gewoon consuminderen?

3. Maak niet dezelfde fout als ik wanneer je ervoor kiest geen fast fashion meer te kopen. 

In het begin vond ik het nl. moeilijk om kleding van internationale ketens te blijven dragen. Dat voelde niet juist en het zat onterecht tussen mijn twee oren.  Want natúúrlijk is het niet de bedoeling om je garderobe van de ene op de andere dag volledig te verduurzamen. Geniet van het proces. Rome was ook niet op één dag gebouwd.

4. Pin je niet enkel vast op keurlabels en certificeringen

Hoewel ik keurlabels en certificeringen regelmatig aanraad als een van de parameters om een verantwoord kledingmerk te herkennen, mag je je hier niet 100% op vastpinnen. Net als het materiaal van een kledingstuk, geef het een goede indicatie, maar het geeft niet alles prijs.

5. Het meest duurzame kledingstuk hangt al in je kast.

Daarom is het zo belangrijk je huidige items te koesteren en indien nodig te herstellen. Die zorgzame mindset geeft je een andere kijk op je kleding en leert je appreciëren wat je al hebt.

6. Laat je inspireren

Er zijn vandaag zo veel organisaties, merken en mensen bezig met het meer verantwoord maken van de mode-industrie. Volg accounts waarmee je de match voelt. Enkele van mijn persoonlijke favorieten op Instagram?

Je bent natuurlijk ook meer dan welkom in mijn eigen Instagram community, die ik een tiental jaren geleden opstarte. Via @elinerey, geniet je wekelijks verantwoorde modetips en aarzel niet om uit te reiken bij vragen, want ik vind het heerlijk om je voort te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *