Press Enter / Return to begin your search.

11 thoughts on “Het grote stoffenoverzicht”

  1. Hoi Jasmien,
   Dankjewel voor je bericht. Ik kijk hier vooral vanwaar de grondstoffen en vezels komen, op welke manier ze worden verwerkt en wat de arbeidsomstandigheden zijn. (In dit geval niet per se op het vlak van eerlijke verloning, maar wel of de arbeiders impact ondervinden van bv. pesticiden of andere schadelijke chemicaliën).

   Het overzicht is vandaag een work in progress, gezien nog niet alle (vermeldde) materialen onder de loep werden genomen. Lang nagedacht of ik in het overzicht al dan niet wilde klasseren volgens ‘niet duurzaam – gemiddeld duurzaam – duurzaam’. De laatste week heb ik gemerkt dat de categorieën letterlijk vrij genomen worden, zonder de artikels in kwestie te lezen. En laat dat net nodig zijn om de bredere context en nuances te vatten. Kan zijn dat ik het er, omwille van die reden, nog uithaal. 🙂

   Je mag altijd je vrijblijvende mening/visie delen!

   Groetjes,
   Eline

 1. Hej Hej.
  Super waar je mee bezig bent! Ik probeer ook mijn kleine steentje bij te dragen. Ik vroeg me af welke merken echt milieubewuste kledij produceren? Er zijn heel wat merken dit met de naam ‘green’ te koop lopen maar het helemaal niet zijn.
  Zijn er grote merken die echt green zijn?

  1. Hey Floor
   Super bedankt voor je berichtje en de lieve woorden. Ik heb op mijn blog een rubriek met ‘mooie merken’, hierin vind je al een heleboel van mijn favorieten: https://www.elinerey.be/category/mooie-merken/. Verder kan ik je on top of my head enkele leuke, relatief betaalbare duurzame merken opsommen die erg vertegenwoordigd zijn in mijn eigen garderobe: ArmedAngels, Thinking Mu, Kings Of Indigo, SKFK, Lanius, Lavendera, GOAT apparel, Honest Basics.

   Natuurlijk is ‘duurzaam’ een containerbegrip en zijn er verschillende onderverdelingen. Sommige merken focussen zich volledig op eerlijke arbeidsomstandigheden (ook wel fair fashion genoemd), anderen willen geen dierlijke producten gebruiken (ook wel vegan fashion genoemd), nog anderen focussen zich op het milieuaspect en zorgen ervoor dat de kleding een zo min mogelijke impact nalaat op het milieu (= eco fashion). Er zijn er maar enkelen die het op alle vlakken kunnen waarmaken en dan nog is “100% duurzaam” heel moeilijk te achterhalen.

   Om op je vraag rond ‘grote merken’ te beantwoorden: indien je ‘ketens’ bedoelt, moet ik je helaas teleurstellen. H&M, Zara, &Other Stories en gelijkaardige merken doen hier en daar wel iéts wat betreft duurzaamheid, maar weet goed dat dat niet is om de wereld groener of beter te maken… Het is een fractie van wat ze in werkelijkheid doen. Ze hebben zich meermaals schuldig gemaakt aan greenwashing. Vandaar dat ik sinds 3 jaren niet meer bij grote kledingketens koop.

   Succes in je zoektocht! Mocht je nog met vragen zitten: altijd welkom hier of op mijn instagram (@elinerey).
   Liefs,
   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *