Vanaf nu staat er een bril op mijn snoet

Neubau eyewear - duurzame bril

Ik was degene die de bril van oma of opa vroeger geregeld op mijn neus zette. Zo iemand die twee brillen zonder optische glazen kocht, gewoon om als accessoire te kunnen dragen. Ik ben zo iemand die vindt dat een bril echt karakter aan iemand’s gezicht toevoegt. Tot voor kort was ‘brillen’ een een ver-van-mijn-bedshow, maar sinds een half jaar had ik het gevoel dat mijn zicht echt achteruitging. Dat ik mijn ogen probeerde scherp te stellen wanneer ik een verkeersbord in de verte zag. De keren dat ik zaken foutief noteerde noteerde: 3 in plaats van 8. Een F in plaats van een P.

En toen ik bij Optiek Karine passeerde was het voor de opticien meer dan duidelijk: ik had wel degelijk een bril nodig. Met mijn linkeroog gaat het eigenlijk best goed, maar mijn rechteroog was er ietsje erger aan toe. Blijkbaar heb ik astigmatisme. In mijn hoofd klonk dat als een zeldzame ziekte, maar al snel bleek dat dat erg vaak voor komt, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Als je astigmatisme hebt, heb je vaak problemen met ver én dichtbij zien. Dat komt omdat het hoornvlies niet rond is, maar (een beetje) ovaler. Mijn opticien vergeleek het met een rugbybal in plaats van een voetbal. En dit vervormt dus je beeld.

De zoektocht naar een gepaste bril kon dus beginnen. Zoals je wel had kunnen denken, ging ik niet zomaar het eerste beste montuur op mijn neus zetten. Het merk in kwestie zou op één of andere manier met duurzaamheid bezig moeten zijn. Vrij snel kwam ik dankzij sociale media en enkele persberichten bij twee merken terecht: Dick Moby en neubau eyewear. Ik koos om verder te duiken in de collectie van het laatstgenoemde merk en vond een aantal prachtige, optische exemplaren.

[verder lezen onder de foto]

Neubau eyewear - duurzame bril

Over het merk.

Neubau eyewear is een onafhankelijk lifestyle-brillenmerk met een brede selectie optische monturen en zonnebrillen. Al hun frames zijn ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Oostenrijk. De merknaam is een eerbetoon aan de wijk Neubau in Wenen, gelegen in het kloppende hart van de Oostenrijkse hoofdstad. Het is een plek waar kunstenaars, creatieve zielen en aanstormend talent met elkaar in contact komen; een district vergelijkbaar met Shoreditch, Williamsburg, Le Marais en Navigli.

Neubau hecht veel belang aan de stijl en kwaliteit van hun brillen, maar dit moét wel hand in hand gaan met milieubewustheid. Daarom stellen ze hoge milieunormen voor alles wat we doen. Vandaar ook hun motto “See & Do Good“. Het gaat niet alleen over het materiaal van alle frames, het omvat ook aspecten zoals verpakking, brochures en winkelmateriaal. Neubau-brillen ondersteunen ook non-profitprojecten die de natuur in stedelijke omgevingen nieuw leven inblazen. Nog méér te weten komen over hun inspanningen? Op deze webpagina kan dat.

Over de bril op mijn neus.

Het montuur waarvoor ik in zwijm viel, van de moment dat ik hem op mijn neus plaatste, is “Lisa“. Het montuur is in vier verschillende kleuren verkrijgbaar en ikzelf ging voor de blauwe tint. Gezien mijn super lichte huidskleur werd me aangeraden om geen donker exemplaar te nemen, gezien dit mijn gezicht strenger zou maken omwille van het grote contrast. De bril is gemaakt van stainless steel (oftewel ‘roestvrij staal’) dat zeer makkelijk recycleerbaar en duurzaam is.

Roestvrij staal is een materiaal dat niet schadelijk is voor mensen tijdens de productie of het gebruik. Ook iets wat ik enorm belangrijk vind. Daarnaast heeft het materiaal lage onderhoudskosten en een lange levensduur, beide belangrijke indicatoren dat de impact van het materiaal op de planeet op het laagst mogelijke niveau is. Geschat wordt dat ongeveer 80% van roestvrij staal aan het einde van zijn levensduur wordt gerecycled.

Hoewel ik razend enthousiast ben over het montuur, is mijn nieuwe look nog een beetje wennen. Wat vinden jullie trouwens van mijn keuze? 

Naar alle optische brillen van Neubau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *