Mooie merken #14: Organic Basics & Shio Store

shio store - mooie merken

Wekelijks krijg ik berichtjes van mensen die zich afvragen waar ik mijn duurzame kledij koop. En dat vind ik stiekem ongelooflijk fijn. Het is ook om die reden dat ik de terugkerende rubriek ‘mooie merken’ in het leven heb geroepen. Zo probeer ik jullie geregeld ethisch verantwoorde, milieuvriendelijke en vaak ook tijdloze labels voor te schotelen. Dit keer maken jullie kennis met ondergoedlabel Organic Basics en Shio Store.

1. ORGANIC BASICS

Organic Basics is afkomstig uit de Deense hoofdstad Kopenhagen. Naast het feit dat de oprichters de mode-industrie vervuilend en onethisch vinden, waren ze het vooral ook beu om dure onderbroeken te kopen die niet lang meegaan. Tijd dus voor een heuse onderbroeken-revolutie voor hem én haar.

Om hun impact op het milieu en de mens zo laag mogelijk te houden, doen ze bij Organic Basics verschillende zaken. Enerzijds gebruiken ze enkel materialen die een lage impact op het milieu hebben, zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en tencel. Daarnaast werken ze alleen met vertrouwde, gecertificeerde fabriekspartners. Fabrieken die dezelfde duurzame visie delen door hun ecologische voetafdruk voortdurend te verkleinen. Maar ook dat hun werkplekken volledig vrij zijn van kinderarbeid en dwangarbeid. Dat de werknemers in een veilige werkruimte werken, een leefbaar loon krijgen en werknemersvoordelen krijgen zoals gratis lunch en kinderopvang. Respect dragen ze hoog in het vaandel. En dat is bij mij, als koper, net hetzelfde.

Wat ik nóg leuk vind aan Organic Basics is de geweldige pasvorm en het correcte materiaal dat gebruikt wordt bij het ondergoed. “Steun zonder aan comfort in te boeten” kan je het wel noemen. Naast ondergoed heb ik ook een van hun basic t-shirts aangeschaft. Een zwart exemplaar met, alweer, de perfecte pasvorm.

Benieuwd naar méér? Neem zeker eens een kijkje op hun website. Bij alle orders boven 80 euro geniet je trouwens van gratis verzending binnen Europa. Daarnaast mag ik je van Organic Basics ook een kortingscode geven van 15%. Die is geldig tot begin augustus. Die verkrijg je door de code REYOB1 in te geven bij het afrekenen van je virtuele winkelmand.

2. SHIO STORE

Van de ene hippe hoofdstad naar de andere. SHIO STORE werd in 2012 opgericht in Berlijn, door de Australische modeontwerper Kate Pinkstone. Zij lanceert sindsdien elk jaar een zomer- en wintercollectie onder het label SHIO LABEL. Hoe komt een Australische ontwerpster plots in Berlijn? Wel, ze koos zoals velen voor een buitenlandse stage en kwam in contact met een duurzaam modelabel. Daar maakte ze kennis met ecovriendelijke materialen en zo was het eerste zaadje in haar hoofd gepland. Vooraleer ze SHIO oprichtte, heeft Kate ook nog een hele tijd upcycled kledij verkocht op marktjes die tijdens het weekend plaatsvonden. Na een jaar bijleren in Berlijn besloot ze om er te bijven. En de rest is geschiedenis.

Na 7 jaren haalt Kate haar inspiratie nog steeds uit de eenvoud van Japanse patronen. Ze biedt haar kopers moderne essentials voor elke dag. De silhouetten zijn zodanig tijdloos dat je er zonder problemen jarenlang genot van hebt. Ik ben persoonlijk erg grote fan van de rompers en jumpsuits van hun huidige SS19 collectie.

Online geeft ze (helaas, maar terecht) niet alles prijs, want in haar winkel in Berlijn vind je nét dat tikkeltje meer. Zo is er de SHIO UPCYCLED-lijn. Die bestaat uit tweedehands kledingstukken die opnieuw zijn ontworpen of aangepast voor een betere stijl of pasvorm. Werkelijk elk stuk is uniek. En last but not least vind je in de ‘offline winkel’ ook nog items van drie andere Berlijnse designlabels: Treches, Pastperfekt en Pulp Papier.

SHIO STORE - mooie merken op Eline Rey
Shio Store - mooie merken Eline Rey

1 Comment

  1. Pingback: O My Bag: eco & fair (hand)tassen voor hippe vogels | Eline Rey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *