Wat is een kleuranalyse en hoe werkt het?
Een kleuranalyse is een methode om te bepalen welke kleurtinten het meest flatterend zijn voor jou op basis van de natuurlijke pigmentatie van je huid, haar en ogen. Het doel is om kleuren te identificeren die je natuurlijke uitstraling versterken — waardoor je er zonder moeite frisser, gezonder en energieker uitziet. Wist je dat kleurtinten die niet bij je passen, je flets, vermoeid of grauw kunnen maken? Dat is exact wat je tijdens een kleuranalyse onder begeleiding van een kleuranalist beleeft.
Hoe gaat een kleuranalist precies tewerk?
Bij een professionele kleuranalyse neem je voor de spiegel plaats en worden er tientallen kleurdoeken aan je gelaat getoond in natuurlijk daglicht. Je draagt op dat moment geen make-up en dekt je haren af als je ze verft. De verschillende, stoffen kleurdoeken worden in een bepaalde volgorde om je heen gedrapeerd en door de vergelijking ten opzichte van elkaar wordt zichtbaar wat het effect is op je gelaat.
Maakt een kleurtint je huid egaal of juist vlekkerig? Wordt je natuurlijke teint geler of grauwer? Verschijnen er gekke schaduwen op je gezicht of stralen je ogen bij een bepaalde kleur? Worden je wallen geaccentueerd of lijken ze als sneeuw voor de zon verdwijnen? Er zijn tig zaken waar een kleuranalist tijdens de analyse rekening mee houdt. Eén ding is zeker: jouw beste kleurtinten zorgen voor harmonie, de minder goede creëren een fout contrast.
Aan het einde van de analyse ken je je beste kleurtinten en zorgt de kleuranalist ervoor dat je ze kunt herkennen en inzetten. Sommigen geven een kleurkaartje mee in de vorm van een bankkaart, anderen werken met een 100% gepersonaliseerd paspoort die jóuw beste kleurtinten bundelt. Soms wordt er ook rekening gehouden met je persoonlijkheid en je beroep, zodat er niet alleen uiterlijke harmonie is, maar het volledige plaatje klopt.
De basisprincipes van een kleuranalyse
Elke kleuranalyse kijkt in de kern naar drie kleurkenmerken. Op basis van die kenmerken word je ingedeeld in een kleurtype.
Temperatuur: koel (blauwige ondertoon), jneutraal of warm (gelige ondertoon)
Intensiteit: helder of gedempt
Diepte: licht of donker
De verschillende methodieken
Er bestaan meerdere systemen die elk op hun manier omgaan met deze kleurkenmerken. Vroeger werden de meeste kleuranalyses gebaseerd op de 4 hoofdseizoenen. Tegenwoordig bestaan er subseizoenen en is er meer nuance. Precies dat vind ik interessant, aangezien je zo een pak gepersonaliseerder tewerk kunt gaan. We zijn tenslotte allemaal zo uniek.
1. Het klassieke model verdeelt mensen in 4 hoofdseizoenen
Lente: warm, licht en helder
Zomer: koel, licht en gedempt
Herfst: warm, donker en gedempt
Winter: koel, donker en helder
Voordeel: overzichtelijk, makkelijk uit te leggen.
Beperking: vaak te algemeen, vooral bij mensen met gemengde kenmerken.
2. Het 12-seizoenenmodel werkt op basis van subseizoenen
Het 12-seizoenssysteem is een verfijning van het klassieke seizoensysteem die ruimte biedt voor nuance. Elk seizoen is opgesplitst in drie subtypes, op basis van wat het meest dominant is: temperatuur, diepte of intensiteit. Deze manier van werken is een pak gepersonaliseerder en vaak accurater. Zo krijg je dus:
Lente:
Lichte Lente (Light Spring)
Heldere Lente (Clear Spring)
Warme Lente (True Spring)
Zomer:
Lichte Zomer (Light Summer)
Zachte Zomer (Soft Summer)
Koele Zomer (True Summer)
Herfst:
Zachte Herfst (Soft Autumn)
Diepe Herfst (Dark Autumn)
Warme Herfst (True Autumn)
Winter:
Koele Winter (True Winter)
Heldere Winter (Clear Winter)
Diepe Winter (Dark Winter)
Voordeel: veel preciezer, meer ruimte voor gemengde types en interessante overlap.
Beperking: vraagt meer ervaring van de analist én meer uitleg aan de klant.
Naast het seizoensysteem bestaan er ook alternatieve modellen zoals tonale systemen, die mensen indelen op dominante kleurkenmerken zoals enkel ‘koel & licht’ of ‘warm & gedempt’, zonder de seizoennamen te gebruiken.
““Een kleurenanalyse is er niet om je een set regels te geven, maar om je dagelijks leven te verrijken dankzij je beste kleurtinten. Na je sessie ga je van twijfel naar vertrouwen. Van miskopen naar slim shoppen en kleden. Voor elke gelegenheid””
Vanaf welke leeftijd kun je een kleuranalyse doen?
Doorgaans worden kleuranalyses pas vanaf 16 uitgevoerd. Zelf start ik pas vanaf het 18de levensjaar. Op die leeftijd zijn de natuurlijke kenmerken wat gestabiliseerd. De ondertoon van je huid verandert nooit, maar het is vooral je haarkleur en -intensiteit die sterk kan veranderen tussen je geboorte en je late tienerjaren. Als kind was ik vroeger lichtblond, in mijn tienerjaren blond met natuurlijke, lichte meches en intussen ben ik als 32-jarige donkerblond.
Slot: waarom is een kleuranalyse waardevol
Een persoonlijke kleuranalyse is geen kwestie van regels of beperkingen, maar een middel om je natuurlijke uitstraling te versterken — en dat op een duurzame manier. Nog meer voordelen:
✔ Zelfzekerder te kiezen in kleding, maar ook je algemene uitstraling.
✔ Je krijgt praktische handvaten om geen miskopen meer te doen.
✔ Je ervaart minder kledingstress in je dagelijks leven en tijdens het shoppen.
✔ Je leert je beste kleurtinten onderling combineren.
✔ Je bouwt stap voor stap aan een duurzame garderobe met enkel favorietjes.
✔ Je krijgt meer complimenten over je uitstraling (en niet alleen over een kledingstuk)
✔ Het is een eenmalige investering voor het leven, want je uiterlijke, natuurlijke kenmerken veranderen namelijk nooit.