Proef op de som: is een kleuranalyse via ChatGPT betrouwbaar?

Je hebt het vast al gespot op Instagram of TikTok: mensen die via ChatGPT of andere AI-tools ondervinden welk kleurtype ze zijn. De bewering is dat Artificiële Intelligentie het perfect kan inschatten. Bovendien klinkt het handig: snel, gratis en gewoon vanuit je zetel. Maar werkt het ook écht? Ik nam de proef op de som en geef je een eerlijke analyse.

Als kleuranalist in Limburg help ik wekelijks vrouwen en mannen ontdekken welke tinten hun gelaat laten stralen. Omdat ik geloof in volledige transparantie én nieuwsgierigheid, neem ik je graag mee in wat een digitale kleuranalyse via Artificiële Intelligentie zoals ChatGPT of Perplexity kan - en niet kan - betekenen. Vooraleer je wegloopt: het doel van dit artikel is níet om jou te overtuigen straks een persoonlijke analyse bij me te boeken (hoewel je meer dan welkom bent), maar om jou de voordelen en beperkingen van online analyses objectief toe te lichten.

Wat houdt een kleuranalyse via ChatGPT precies in?

Een kleuranalyse via ChatGPT is een digitale inschatting van je kleurtype op basis van hoe jij jezelf beschrijft. Omdat ik je niet wil tegenhouden ermee aan de slag te gaan, leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt uitvoeren:

Stap 1: surf naar een Open AI tool zoals ChatGPT

Via deze link ga je er rechtstreeks naartoe.

Stap 2: je geeft een omschrijving van je kenmerken

  • Je haarkleur (bv. donkerbruin met een warme of koele ondertoon)

  • Je oogkleur (bv. blauwgroen, hazel, grijsblauw…)

  • Je huidskleur (licht, medium, olijfkleurig, koel/roze ondertoon of warm/geel)

Je kunt zelfs op basis van een profielfoto, liefst getrokken in helder daglicht, de kleurcodes uit je haren, ogen en huid halen met een fotobewerkingstool zoals Lightroom of Image Color Picker. Die geef je dan aan ChatGPT mee. De prompt kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

“Ik wil dat je een kleuranalyse bij me uitvoert op basis van de profielfoto in bijlage en mijn uiterlijke kenmerken. Je gedraagt je als een kleur & imagocoach die werkt volgens het 12 seizoensysteem. Mijn haren zijn <omschrijving of HEX kleurcode>. Mijn huidskleur is <omschrijving of HEX kleurcode> en mijn oogkleur is <omschrijving of HEX kleurcode>. Welk van de 12 kleurtypes ben ik? Gids me naar mijn beste kleurtinten zodat ik er met minder moeite, stralender uitzie.”

Stap 3: de AI-tool analyseert je omschrijving en deelt je kleurtype

ChatGPT kijkt vervolgens naar bekende combinaties van al je uiterlijke kenmerken en koppelt die aan een seizoenstype uit het 12-seizoenssysteem. Op Basis van mijn eigen prompt en uiterlijke kenmerken zei ChatGPT me het volgende:

“Je huid is koel-neutraal en heel licht, met een melkachtig effect dat geen duidelijke warmte toont. Je ogen zijn complex en gemarmerd (groen-geel-bruin), maar ogen eerder koel op de foto. Je haarkleur is donkerblond tot lichtbruin, met een zachte, natuurlijke warmte, maar zeker geen uitgesproken goud of koper. En vooral: je hebt weinig contrast tussen huid, haar en ogen, wat een van de belangrijkste indicatoren is. Jouw kleurtype binnen het 12-seizoenssysteem is Zachte Zomer - met eventueel wat richting Zachte Herfst, maar je lichte huid trekken toch overwegend naar zomer.”

Stap 3: Je probeert de kleuren uit & komt zelf tot een conclusie

Op basis van de aanbevelingen van de AI-tool kun je vervolgens de aangeraden kleurtinten uitproberen en aanvoelen of ze je uitstraling echt verbeteren. Mijn persoonlijke conclusie op basis van de AI-test? Het is oprecht een leuke oefening om kennis te maken met kleurtheorie en kleuranalyses, maar het blijft een wilde gok.

Voor mij persoonlijk zat ChatGPT er volledig naast. Ik ben al tweemaal door professionals geanalyseerd en mede dankzij mijn eigen achtergrond weet ik dat ik zéker een Warm Lentetype ben. De grootste fout die ChatGPT bij mij maakte? Het heeft onvolvoende waargenomen dat ik zowel warmte in mijn haren als veel warmte in mijn ogen heb, waardoor het zomerseizoen werd aangeraden. In realiteit komt mijn complexiteit niet goed uit in zomerkleuren, bijvoorbeeld: zowel mijn roodheden als blauwe wallen onder mijn ogen worden meer zichtbaar in koele tinten.

“Het risico van online analyses is het feit dat je niet in 3D kunt waarnemen wat het effect is van de verschillende kleurtinten op je gelaat. Kleuranalyses via ChatGPT zijn super leuk, maar niet waarheidsgetrouw.” - Eline van Kleurstudio Rey

De beperkingen van een online kleuranalyse

Artificiële Intellegentie brengt ons veel plezier en efficiëntie, maar het ziet jou natuurlijk niet écht. Er zijn een aantal dingen die tools zoals ChatGPT (nog) niet kunnen. De beperkingen wanneer het gaat over kleuranalyses:

  • Natuurlijk licht, schaduw, kunstlicht of zelfs je scherminstellingen kunnen je huid- of haarkleur compleet anders doen lijken. Een foto is dus onvoldoende betrouwbaar.

  • Het ziet je huidreactie op kleur niet. Bepaalde kleuren kunnen je doen stralen of net vermoeider maken – dat zie je alleen live. De schaduwen die een bepaalde tint op je gelaat naar boven doet komen, kan een AI-tool niet reproduceren.

  • Het meet geen nuances zoals koele warmte, onderliggende grijstinten of subtiele pigmentverschillen.

  • Je contrastwaarde (hoe groot het verschil is tussen huid, haar en ogen) kan online ingeschat worden, maar is vaak onvoldoende precies.

  • Je krijgt enkel een hoofdcategorie (“Je bent waarschijnlijk een zomer”), maar geen concreet kleurpalet met je beste tinten, make-upadvies of tips voor combinaties.

Wat krijg je wel tijdens een persoonlijke kleuranalyse?

Een uitgebreide analyse met meer dan 100 kleurdoeken: zo zie je heel precies welke tinten je al dan niet doen stralen en krijg je het juiste (sub)seizoen toegewezen.
Je ondertoon, helderheid én contrast wordt geanalyseerd: er is gelijke aandacht voor je haarkleur, huidtint én oogkleur in samenspel.
Je ziet en voelt het verschil zelf: was het verschil tussen 2 kleurtinten niet duidelijk? Zit je met nog andere vragen? In je persoonlijke analyse is daar meer dan voldoende ruimte voor.
Ook met je persoonlijkheid wordt rekening gehouden: heb je een leidinggevende functie, werk je met kinderen of ben je pas mama geworden? Ook daar wordt rekening mee gehouden. Weet dat kleur emotie is. Het spreekt voor anderen en voor jezelf. Je leert het slim inzetten in je dagelijks leven.
Een kleurpaspoort op maat: handig voor in je handtas wanneer je gaat shoppen.
Je krijgt meer zelfvertrouwen: eenmaal je je beste tinten kent, kun je miskopen vaarwel zwaaien. Ook lippenstift, blush, foundation of nagellak kies je voortaan met vertrouwen.
Stijl- en garderobetips die passen bij wie jij bent: geen trends, maar tijdloze keuzes die jouw persoonlijkheid onderstrepen.

Waarom een 1-op-1 analyse écht het verschil maakt

Ik zou mijn job niet doen, noch serieus nemen, mocht ik persoonlijke kleuranalyses niet introduceren als de meest ideale oplossing. Tenminste, als je écht wilt weten welke kleurtinten je gelaat doet glowen en je ogen het meest sprekend maken. Wil je daarnaast ook het effect van kleur live ervaren en handvaten krijgen om je beter te kleden én slimmer te shoppen?

Bij Kleurstudio Rey ervaar je een diepgaande, persoonlijke beleving waarin jij centraal staat. Je kunt ook een duo-analyse boeken voor dubbel leerplezier. Door een persoonlijke kleuranalyse bij je vriend(in) of familielid mee te maken, ervaar je het effect van kleur tweemaal.

Enkele recente ervaringen

Kleurstudio Rey - testimonial van Myrthe
Vorige
Vorige

Wat is een kleuranalyse en hoe werkt het?

Volgende
Volgende

Hoe verloopt een persoonlijke kleuranalyse bij Kleurstudio Rey?