INSTAGRAM INTERVIEW #8 — Elke Wendrickx

Af en toe laat ik een interessante Instagrammer aan het woord. Simpelweg omdat dit sociale media platform — bijna algemeen geweten — mijn favoriet bij uitstek is. Het is een plaats waar tal van inspirerende, talentvolle mensen uit iedere hoek van de wereld op de radar komen. Voor mij is Instagram een creatieve wereld waar landsgrenzen niet bestaan en honderden culturen hand in hand gaan. Endlessly scrolling on Instagram – my favourite waste of time.

INSTAGRAMMER V/D MAAND
ELKE WENDRICKX

Instagram naam: @elkewendrickx
Instagrammer sinds: juli 2013
Aantal volgers: 2108
Aantal foto’s: 277

Voor zij die jou niet kennen… Wie ben jij en wat doe jij zoal in het dagelijks leven, Elke?
“Ik ben vierentwintig zomers jong en pendel momenteel tussen Vlaams-Brabant en Antwerpen. Ik volg sinds vorig jaar een opleiding fotografie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Dat combineer ik met mijn parttime job als communicatiemedewerker bij het bedrijf van mijn ouders. Mijn grootste liefdes? Fast food, mijn twee hondjes en mijn vriend Glenn.”

Hoe ben je in de wondere wereld der fotografie gerold?
“Wel, dat is heel grappig, maar ik kan eigenlijk geen concreet antwoord formuleren op deze vraag. Vroeger had ik altijd het gevoel dat ik, na een vakantie, geen mooi beeldmateriaal had als herinnering. En daar wilde ik zélf verandering in brengen. In een tijdperk waarin sociale media nog geen grote rol speelde, was ik al degene die constant mooie plaatjes probeerde te schieten op vakantie. Die publiceerde ik dan met trots op mijn Facebookprofiel. Doe zeker geen moeite om naar mijn Facebook te gaan, want deze albums zijn al lááááng verborgen. (lacht)”

De meesten weten dat jij voor mijn sociale media en blog ook vaak foto’s neemt. Wat is jouw favoriete reeks (of beeld) die je tot nu toe hebt genomen voor mij(n blog)?
“Ik heb al heel wat foto’s voor je blog en sociale media genomen, dus dat is sowieso geen gemakkelijke keuze, Eline! Als ik echt een keuze moet maken, is mijn favoriete foto onderstaand beeld dat we in de buurt van Maasmechelen hebben gemaakt. De lichtinval doorheen de bomen en de kleurschakering van de herfst vind ik wondermooi. Dat het golden hour was op het moment dat we de beelden aan het schieten waren, maakte het nog méér af. Bovendien vind ik dat deze foto een mooie balans weergeeft tussen mijn stijl en die van jou.”

Wat geeft jou – als fotograaf – de meeste voldoening?
“Wanneer ik mensen blij kan maken met beelden. Je voelt meestal meteen of de persoon in kwestie oprecht tevreden is met het beeldmateriaal dat ik aan hem/haar bezorg.”

Is er iemand naar wie je opkijkt als het op fotografie aankomt? Iemand waar je veel inspiratie uithaalt?
“Er is eigenlijk niet één specifieke persoon waar ik naar opkijk. Ik word voornamelijk geprikkeld door alle fotografen die ik volg op sociale media. Daarnaast is er ook een Instagram community, genaamd @Moodygrams, waar ik mijn inspiratie haal. Vooral op vlak van bewerken.

Op Instagram is jouw feed een ware streling voor het oog. Wat zijn jouw drie favoriete beelden van het afgelopen jaar en waarom?
1. Allereerst kies ik voor een foto die ik nam in Kroatië (zie hieronder). Heel veel mensen weten niet hoe lang je er soms over doet om het perfecte beeld te schieten, op het juiste moment. Voor dit vakantiebeeld heb ik een uur lang op dezelfde plek in de kou gestaan. Het beeld straalt voor mij ultieme rust uit. En dat tijdens het mooiste uur van de dag: golden hour. 

2. Dit zelfportret in Boedapest. Niet omdat ik mezelf nog meer in de schijnwerpers wil zetten, maar het was gelinkt aan een schoolopdracht. Zoals de meeste fotografen, vind ik het meestal niet zo leuk om te poseren. Al heb ik geen probleem met zelfportretten aan de hand van een statief. Dit beeld werd trouwens vastgelegd tijdens een reis, waardoor ik me sowieso helemaal in mijn nopjes voelde.

3. Omdat ik er echt niet uitraakte welk mijn derde favoriete beeld is, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee beelden te kiezen. Ze vallen onder dezelfde noemer: natuur. Beeld 1: Samen met jou ging ik voor een opdracht naar Amsterdam. Er zat toen veel druk op de ketel want de dag erna zou ik alle beelden moeten opleveren. Alle puzzelstukjes bleken die dag uiteindelijk in elkaar te vallen: het weer zat mee, de locaties waren top en ik heb me vooral super hard geamuseerd. Beeld 2: Ook deze natuurfoto werd vastgelegd in functie van een schoolopdracht. Mijn vrienden Sara stond model voor deze reeks waarbij we vooral een dromerige lentesfeer wilden nastreven.

Mijn favoriete apps zijn VSCOcam en Snapseed. Geef jij ons jouw twee favoriete editing apps ook prijs?
“Als ik echt 2 applicaties moet kiezen zijn het ongetwijfeld VSCO en Lightroom. Maar zoals het een goede fotograaf betaamd bewerk ik mijn foto’s eigenlijk uitsluitend op mijn computer, in Lightroom. Op mijn Instagram account zal je geen enkele foto terugvinden die via mijn smartphone werd bewerkt.”

Op wiens account kan je eindeloos blijven rondneuzen? Het mogen er enkelen zijn!

1. @lebackpacker: Johan Lolos alias lebackpacker volg ik al een hele tijd. Omdat zijn travelfoto’s gewoon keer op keer prachtig zijn. Sommige beelden lijken wel een schilderij. Ook omdat hij zichzelf alles geleerd heeft, geen opleiding fotografie gevolgd en er eigenlijk gewoon ingerold is en groot geworden dankzij sociale media.

2. @louisvanbaar: Voornamelijk zijn fotografie van Martin Garrix kan mijn hart bekoren. Niet alleen omdat ik een grote fan ben van deze artiest, maar ook gewoon omdat de beelden van zijn optredens super vet zijn. Daarnaast mogen zijn travelfoto’s en portretten ook helemaal niet onderdoen. Wat me zo aantrekt in zijn account? Je raadt het al: de afwisseling tussen vakantiebeelden en shows.

3. @wandersandwarriors: Wat ik ongelooflijk leuk vind aan dit ‘couple travel’ account, is dat hun Instagram Stories altijd zo authentiek zijn. Je kan het koppel tijdens hun avonturen echt op de voet volgen. Bovendien zijn hun beelden steeds on point en steken ze frequent humor in hun captions. Zo leuk om te lezen. Het plaatje klopt simpelweg!

Instagram interview - favoriete feeds

Klaar voor een razendsnelle vragenreeks?

  • Zwart/wit of kleur? Kleur
  • Instagram of Facebook? Instagram
  • Zomer of winter? Zomer
  • Ochtend of avond? Avond (en nacht!)
  • Smartphone of laptop? Smartphone
  • Natuur of stad? Moet ik eeeecht kiezen?

En dan nog één kleine elevator pitch als afsluiter. Waarom zouden de mensen op onderstaande knop moeten drukken en jóu volgen?
De wereld fotograferen, om anderen te inspireren. Dát is mijn motto. Op mijn Instagram profiel kan je dus terecht voor travel inspiratie. Mijn favoriete bestemmingen en hotspots breng ik ongedwongen en spontaan in kaart.

Volg Elke op Instagram!

Zo fijn dat ik je mocht interviewen, lieve Elke! Dat er nog veel topfoto’s, leuke babbels en onvergetelijke tennisavonden mogen volgen in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *