Instagram interview #2 — Sofie Wanten

Iedere maand laat ik een invloedrijke Instagrammer aan het woord. Simpelweg omdat dit sociale media platform — bijna algemeen geweten — mijn favoriet bij uitstek is. Het is een plaats waar tal van inspirerende, talentvolle mensen uit iedere hoek van de wereld op de radar komen. Instagram is voor mij een creatieve wereld waar landsgrenzen niet bestaan en honderden culturen hand in hand gaan. Het is zelfs de virtuele plaats waar de wegen van mijn lief en mezelf kruisten zo’n 3 jaar geleden. Endlessly scrolling on Instagram – my favourite waste of time.

INSTAGRAMMER V/D MAAND
SOFIE WANTEN

Instagram naam: @_sofie.w_
Instagrammer sinds: Januari 2013 (echt actief sindsApril 2014)
Aantal volgers: 23.000
Aantal foto’s: 594

12987147_10206536764117051_5133608003801023635_n

Voor zij die jou niet kennen… Wie ben jij en wat doe jij zoal, Sofie?
Ik ben 22 jaar, geboren in en forever in love with Antwerpen, een fan van eten en cappuccino’s en ik kan niet zonder kunst en reizen. Buiten studeren ben ik (uiteraard) veel bezig met fotografie maar ook met zingen, het exploreren van mijn eigen en andere steden en leuke restaurants en koffiebars bezoeken.

Je zit momenteel een jaar in Denemarken voor je studies (jealous much!). Welke opleiding volg je?
Ik studeer Pedagogie van het Jonge Kind. Dat is een vrij recente opleiding die zich focust op kinderen, ouders en teamwerk. Wij worden opgeleid om pedagogisch coach te worden en aan de slag te gaan in kinderdagverblijven, opvoedingsondersteuning, buitenschoolse opvang, vrije tijd organisaties voor kinderen,.. De lessen die ik hier in Denemarken krijg focussen zich op wat de taal van de kunst kan betekenen in de ontwikkeling van kinderen. En ik vind het fantastisch om dit allemaal te leren want kunst heeft een heel belangrijk plekje in mijn hart. 🙂

Wanneer ontdekte je dat fotografie helemaal je ding is?
Op mijn 16de koos ik er voor om artistieke vorming te volgen. Als extra keuzevak kregen we de optie tussen 2 uur wiskunde of fotografie. Aangezien ik wel geïnteresseerd was in fotografie en wiskunde absoluut niet mijn favoriete vak was, was de keuze snel gemaakt. Het was liefde op het eerste gezicht. De eerste opdracht die we kregen was een foto maken met een schoendoos en deze ontwikkelen in een donkere kamer. Dat was echt een magisch moment. Na een tijdje kocht ik dan ook een spiegelreflex en sindsdien is fotografie nooit meer uit mijn leven verdwenen.

Hoe zou je jouw fotografiestijl op dit moment kunnen omschrijven?
Dit vind ik altijd een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Stedelijk, neutrale kleuren en felle accenten, portretten zonder veel franjes, warme koffie en food pics,.. Ik fotografeer wat me opvalt, wat ik mooi vind, dingen die ik nog nooit eerder had gezien omdat ik een bepaalde weg al duizend keer heb afgelegd. Op een andere manier kijken naar alledaagse dingen is een must.

Welke drie Instagram foto’s van het afgelopen zijn jouw topfavorieten?
[1]
 Tijdens mijn paasvakantie dit jaar ben ik met twee vrienden van mijn Erasmus naar Hamburg getrokken. Na een hele tijd op de bus gezeten te hebben voelde het echt zalig om even uit te waaien op het dek van de ferry. De naam van het meisje op de foto, Tuuli, betekent wind. Perfecte combinatie dus. 🙂
[2] Dit is een van de foto’s die ik genomen heb op de laatste instameet voor ik naar Denemarken vertrok. Het was de eerste keer dat ik echt binnen in de botanische tuin in Antwerpen geraakte en ik vond het geweldig. De mooie planten in combinatie met het grijze beton en de grote ramen. Een aanrader!
[3] Dit is een foto die ik eigenlijk vorige zomer al gemaakt heb tijdens een camp meet die we met enkele instagrammers organiseerde. We sliepen in de tent en vroeg in de ochtend trokken we door het bos om het eerste licht tussen de bomen te fotograferen. Ik had niet verwacht dat het zo ongelooflijk prachtig zou zijn. Zo’n momenten tonen hoe mooi en fascinerend de natuur is.

SofieWanten_collage

Op wiens Instagram account kan je eindeloos blijven rondneuzen? Je mag er gerust enkelen opsommen.  
[1] @lennertmadou — Een geweldige 16-jarige uit Antwerpen die mij telkens weer opnieuw omver blaast met zijn fotografisch talent. Door de jaren heen is hij van stijl verandert maar hij blinkt in eenderwelke stijle uit.
[2] @tonistadlr — Ik volg Toni al heel lang en ik heb zijn fotografie en daarmee ook zijn volgers enorm zien groeien. Hij focust zich nu meer op urban, architecturaal minimalisme maar weet me ook altijd positief te verrassen met stedelijke details en mooie portretten.
[3] @iauwhwee — Wil je Amsterdam eens op een andere manier ontdekken? Dan is deze instagrammer de perfecte keuze. Iauw Hwee slaagt erin om Amsterdam compleet wit en minimalistisch te laten lijken. Zijn composities zijn altijd super sterk en hij heeft vaak originele ideeën.

Ikzelf zweer bij VSCOcam en Snapseed. Geef jij ons jouw twee favoriete editing apps ook prijs?
Wel de twee apps waar ik echt niet zonder kan zijn lightroom en VSCOcam. Met lightroom die ik alle technische bewerkingen zoals exposure, contrast, shadows, clarity,.. Voor lightroom moet je wel een adobe account hebben, en dus betalen, maar dat heb ik er graag voor over. Hierna bewerk ik de foto met vscocam en gebruik ik de filters A8 of A9. Als ik dan zie dat de foto toch niet helemaal recht is of te veel naar rechts of links is gericht gebruik ik SKRWT om ze juist te trekken.

Zijn er al dingen die je dankzij jouw Instagram account hebt meegemaakt dat je anders nooit zou overkomen zijn?
Zeker weten! Ik heb al een aantal gesponsorde posts uitgevoerd, foto’s van Antwerpen kunnen afleveren aan een magazine, een interview mogen afleggen en ik ben vorig jaar ook genomineerd geweest voor de Knack Blog & Tech awards in de instagram categorie. Instagram heeft vele deuren voor mij geopend en me ook veel mensen laten leren kennen die ik anders nooit gekend zou hebben. Zo is het een perfect medium om te reizen en ondertussen ook mensen te leren kennen die bezig zijn met fotografie en die heel interessante plekjes in de stad kennen en je daar naartoe kunnen nemen.

Schermafbeelding 2016-05-22 om 23.27.24

Waar zie jij jezelf binnen vijf jaar?
Eigenlijk heb ik geen enkel idee en daar voel ik mij wel goed bij. 🙂 Als er een ding is dat ik geleerd heb op Erasmus is dat het ongelooflijk bevrijdend voelt om je leven gewoon los te laten en te zien waar je beland. Iedereen komt leuke, moeilijke en bepalende momenten in het leven tegen en ik denk dat het belangrijk is dat we deze toelaten en zien waar het ons brengt. Natuurlijk zou het fijn zijn dat ik een plek om te wonen vind en een job die ik ongelooflijk graag doe maar waar dat is en hoe dat er uit zou zien laat ik vrij open.

Als afsluiter, een kleine elevator pitch. Waarom zouden mensen op onderstaande knop moeten klikken en jou volgen? 
Als je benieuwd bent naar hoe de wereld eruit ziet door mijn ogen, als je houdt van nieuwe plekken ontdekken en als je soms ook geniet van lekker eten en koffie’s die op je feed verschijnen, volg maar!

Check hier haar Instagram!

Lieve Sofie, dankjewel voor het geweldig leuke interview. Blijf vooral adembenemende foto’s posten want we kijken heel graag mee door jouw creatieve ogen. Voor zij die mijn vorige Instagram Interview met blogger Lori Vandyck nog niet hebben gelezen: hier kan dat!

Cheers,

Eline

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *