In Limburg

Een van de vragen die ik het meest voorgeschoteld krijg, luidt als volgt: waar kan ik ethisch verantwoorde of milieuvriendelijke kleding shoppen in mijn buurt? Zulke winkels zijn helaas nog niet massaal vertegenwoordigd in elke gemeente van ons Belgenlandje. Degene die er wél zijn zet ik met veel plezier in de kijker. Laten we even naar het aanbod in Limburg kijken. Want ook daar kan je bewust shoppen!

Paplou in Hasselt

Paplou is een gezellige boetiek in de Dorpsstraat in hartje Hasselt. Je vindt er unieke kledij, juwelen, accessoires, speelgoed en hebbedingetjes. Voor vrouwen, mannen en kinderen. Ze hebben een aanbod dat voor bijna de helft bestaat uit fairtrade of ecologische merken. Bij Paplou kiezen ze bewust voor drie pijlers: gemaakt in Europa, ecologisch of fair. Alle spullen moeten aan minstens één van die drie pijlers voldoen, anders komen ze de winkel niet in. Mijn favoriete duurzame merken die je er treft zijn Armed Angels, People Tree en Veja. En aan de overkant doet Sessa min of meer hetzelfde, maar dan voor kinderen.

Hendrikshuis in Hasselt

Vroeger was het Hendrikshuis in de Minderbroerstraat een bekend oud volkscafé. Vandaag is het een winkel waar je naar hartenlust vintage hebbedingen, tweedehandskleding, tijdloze designspullen en creaties van jong talent kan shoppen. Op het vlak van duurzame mode is het zeker de moeite om regelmatig te kijken wat er in het tweedehandsaanbod zit, want er moet maar net dat kledingstuk waar je al zo lang naar zoekt tussenzitten.

Prana Bio Bulk in Heusden-Zolder

Deze winkel mag dan geen kleding in zijn aanbod hebben, toch vond ik het de vermelding waard. Het is namelijk de eerste verpakkingsvrije winkel van Limburg. Hoe de winkel werkt? Je neemt je lege potten mee, weegt die af bij het binnenkomen, schrijft erop hoeveel de potten wegen en dan kan je gaan vullen. Van granola tot rijst tot suiker, koeken en snoep.

[Deze pagina wordt binnenkort verder aangevuld]